29 Kasım 2012 Perşembe

Mustafa BABAL'ın son yazısı: NAYLON POŞETLER

Yirmi yıl önce çöpe atılan kağıt torbalar ve file şimdi çevre dostu ilan edildi.

Alışverişte naylon poşet kullanımı 1980’lerin sonunda başladı. O zamanlar bir modernlik göstergesi gibi kabul görüp hızla yaygınlaştı. Pazar çantaları ve filelerin yerini aldı.
  


Bugün Türkiye’de bir kişi haftada ortalama 6, yılda 312 poşet kullanıyor. Bu poşetler en iyi tahminle 100 yılda, daha dayanıklıları ise 400 yılda hatta 1000 yılda yok oluyor. Bu sayı ile yola çıkarsak derelerimizin ve denizlerimizin ne kadar sürede ne hale gelebileceğini tahmin etmek hiç zor değildir.

   Dünya ülkeleri hem çevreye hem de sağlığa zarar veren naylon poşetleri artık yasaklamaya başlamıştır. Türkiye de bu konuda öncü ülkelerden olmalıdır.

   Avrupa’nın en çok naylon torba kullanıldığı ülkelerinden biri olan İtalya’da yasa çıkarılarak, alışverişlerde kullanılan naylon torbalar yerine doğada çözünebilen kumaştan ya da kağıttan torbalar kullanılması zorunluluğu getirildi. Naylon torbaların yasaklanması, geri dönüşüm sorumluluğu ve çevre kirliliğine karşı mücadele açısından çok önemli bir adımdır. Kamuyu, geri dönüşümlü ve doğal torbalar kullanması konusunda bilinçlendirme çalışmaları da kesintisiz olarak sürdürülmelidir.

  Daha temiz dünyamız için el ele….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder