3 Aralık 2012 Pazartesi

Plastik poşetler ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor…



Plastik poşetlerin doğada yok olmalarının 400 ile 1000 yıl sürdüğü ve hem bozulmalarındaki uzun süre hem de kullanım miktarının fazlalığı nedeniyle çevre kirliliğinin en büyük nedenleri arasında sayıldığı, ayrıca tüketiciler tarafından kontrolsüz kullanılan plastik poşetlerin, canlıların besin zincirlerini olumsuz etkilediği ve ekolojik dengenin bozulmasına sebep olduğunun vurgulandığı önergede; çevreye zararlı bu poşetlerin kullanımının bugüne kadar ABD, Fransa, Hindistan, Tayvan, İrlanda, Kenya, Güney Afrika gibi pek çok ülkede yasaklandığı dile getirilerek, şöyle denildi:
”Plastik poşet yerine, bezden üretilen çok kullanımlık torbalar ve fileler veya poşet kullanılmalı, mutlak hallerde ise, aynı işlevi gören ve şekil olarak benzemesine rağmen 24 ayda çözünüp, çok daha az çevre sorununa yol açan biyolojik poşet kullanımı teşvik edilmelidir. Bu poşetler, mikroorganizmalar, nem, güneş ışığı, ısı ve oksijenin etkisiyle bulunduğu ortamlarda iki yılda parçalanıp, biyolojik olarak çözünmekte, doğayı daha az kirletmektedirler.”

Plastik poşetlerle ilgili bazı gerçekler



İstanbul'da her gün 10 bin ton çöp toplanıyor. Bunun bin tonu plastik.
Kadıköy'de her gün 600 ton çöp toplanıyor. 60 tonu plastik poşet.
Türkiye'de bir kişi ortalama bir yılda 312 adet poşet kullanıyor.
ABD' de San Francisco kentinde plastik poşet kullanımı yasak. Los Angeles'da ise temmuz 2010 tarihi itibariyle plastik poşet kullanımı yasaklanıyor.
Fransa'da da plastik poşet kullanımı yasak.
İrlanda'da her plastik torba kullanımına 20 cent vergi uygulanıyor.
Ruanda'da her tür plastik torbanın kullanımı da iki yıldır yasak.

Plastik torbalar kuşları ve yaban hayatı tehdit ediyor.



Plastik torbaların deniz kuşlarını, deniz memelilerini ve balkları öldürdüğü bilinen bir gerçek. Balıklar, kaplumbağalar, balinalar, yunuslar plastik poşetleri deniz anası zannedip yedikleri için boğulmaları ya da açlıktan ölmeleri gerçeği bir yana, karada da aynı şekilde geyikleri, kuşları yani her türlü hayvanı öldürme kapasitesi vardır. 


Plastik torbalar drenajları bloke edip, sellere de sebep oluyor.
Bazı fotograflara bakın - torbalar göreceksinizz suların akmasına izin vermeyen. tek sebep değil elbetteki, ama dere yatağına yapılmış olması ve altyapı sorununun yanında bir de torbaların akmak isteyen suya karşı gelip baraj görevini üstlenmesi de bir etken.

Hatta, 2005 yılında 1000'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan Hindistan, Bombay'da ve Bangladeş'te yaşanan sel baskınlarından sonra ülkelerde plastik torba kullanımı yasaklanmıştır.

Görüntü: Mumbai Waste Beach / Hindistan(2005 selinden sonra)

30 Kasım 2012 Cuma

Kağıt Tasarrufu Önerileri


            Türkiye'de, bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı 0,7 kg/gün, yani ortalama 140 sayfadır. Finans merkezlerinde ve bankalarda kişi başına tüketilen kağıt 0,9 kg/gün, yani 180 sayfadır.
           Özellikle işyerlerinde kağıt tüketiminin %1 dahi olsa azaltılması ile, her yıl binlerce ağaç kurtarılabilirken, bu sayede hem tasarrufu yapan işyerinin giderleri azaltılabilmekte, hem de çevresel açıdan birçok sıkıntı ile mücadele eden dünyamız ve hepimizin geleceği açısından kazanç elde edilebilmektedir. Unutmayınız ki, tasarruf ettiğiniz her bir sayfa kağıt ile, hem ormanlarımızı korumaya, hem de bu kağıdın üretilmesi esnasında ortaya çıkan çevre kirliliğinin, su ve enerji tüketiminin azaltılmasına katkıda bulunmuş olacaksınız. Aşağıda işyerinizde kağıt tüketimini azaltmaya yönelik olarak uygulayabileceğiniz bazı öneriler bulunmaktadır. Bu önerilerden en azından bir kısmını dahi hayata geçirmek, dünyamıza olan borcumuzu ödemek yolunda önemli bir adım teşkil edecektir.



İşyerlerinde Kağıt Tüketimini Azaltmak İçin Bazı Öneriler 

  • Kurum içi notları kağıt yerine elektronik ortamda dağıtın.
  • Kurum içinde evrakları basılı olarak değil, dijital olarak paylaşın.
  • İnternet sitelerinden baskı almak yerine kısa yollarınıza ekleyerek arşivleyin.
  • Matbu formlar yerine elektronik formlar kullanın.
  • Arşivinizi fiziksel olarak dosyalamak yerine dijital olarak dosyalayın.
  • Yazıcı ayarlarınızda kenar boşluklarını mümkün olan en aza indirin.
  • Antetli kağıt kullanmak yerine, antedi yazıcıdan bastırmayı tercih edin.
  • Benzer formları birleştirin.
  • Faks gönderimlerinizde mümkün olduğunca basılı kapak sayfası kullanmayın.
  • Dijital bir dokümanı faks göndermek için, baskı alıp fakslamak yerine dijital olarak faks çekebilen bir sistem kullanın.
  • Faks almak için basılı olarak çıktı veren cihazlar yerine dijital olarak faks alabilen ve dijital çıktı verebilen bir cihaz ya da sistem kullanın.
  • Eğer yazıcınız destekliyorsa, varsayılan olarak çift yüzlü baskıyı seçin.
  • Çıktılarda bir yüze iki sayfa basılacak şekilde çıktı alın.
  • Gizliliği olmayan çıktı kağıtlarının arkalarını da yine baskıda ya da müsvedde olarak kullanın.
  • Dosyalamalarda mümkün olduğu kadar az kağıt kapak ya da ayırıcı kullanın.
  • Çıktılar için yazıcınızın desteklediği en düşük kağıt gramajına sahip kağıtlar kullanın.
  • Kağıt atıklarınızı çöp yerine mutlaka geri dönüşüm kutularına atın.
  • Kağıt post-it yerine bilgisayarlarınız vasıtası ile hatırlatıcılar gibi yazılımları kullanın.
Amacımız kağıdı geri dönüştürmek değil aksine sadece ihtiyaç kadarını kullanarak hem maddi açıdan hemde doğal kaynaklardan tasarruf sağlamaktır...

Kağıdın Tarihçesi

M.Ö. 3500 yıllarında bile insanlar üzerine yazı yazabilecek çeşitli nesneler kullanıyorlardı. Kağıdın icadı sonraki devirlerde Çinlileri dünyanın en gelişmiş kültürünün sahibi yaptı. Şaşırtıcıdır ki, Orta Asya’ya 751, Bağdat’a ise 793 yılında ulaşan Ts’ai Lun’un kağıt yapma metodu, Avrupa’ya 1000 yılda gelemedi. Avrupa’da ilk kağıt ancak 1151 yılında İspanya’da yapılabildi.

Özellikle matbaanın icadı ile birlikte kağıda olan ihtiyaç gittikçe büyüdü. Yeterli hammadde bulmakta zorlanıldı. Ayrıca bu şekilde kağıt imalatı çok zaman alıyordu ve dünyanın bir çözüme ihtiyacı vardı.

Kesin tarih bilinmiyor ama yaklaşık 18. yüzyılın başlarında Fransız bilimci Rene-Antonie Ferchault de Reaumur ormanda ağaçların arasında yürürken bir yaban arısı kovanı gördü. Yaban arıları evlerinde olmadığından durup kovanı incelemeye başladı. Birden kovanın kağıttan yapılmış olduğunu gördü. Peki onlar paçavra kullanmadan kovanı nasıl yapıyorlardı? Sadece paçavra değil, kimyasallar, ateş ve karıştırma tanklarını da kullanmıyorlardı. Arılar insanların bilmediği neyi biliyorlardı ?

Aslında her şey çok basitti. Kısa bir gözlem sonucunda gördü ki, yaban arıları ince dalları veya çürümüş kütükleri kemirir gibi ağızlarına alıyorlar, burada mide sıvıları ve salyaları ile karıştırıyorlar ve kovanlarını yapmada kullanıyorlardı. Reaumur arıların sindirim sistemini de inceleyerek buluşunu 1719 yılında Fransız Kraliyet Akademisi’ne sundu.

İlk kağıt makinesi 1798 yılında yapıldı. Ancak bu geniş bir kayışın dönerek fıçıdaki lapayı aldığı ve ince kağıt haline getirdiği, her dönüşte tek bir kağıt yapabilen basit bir makine idi. Silindirli makine çok geçmeden 1809 yılında John Dickinson tarafından icat edildi.

Günümüzde kağıt üretimi yüksek teknoloji ile ve tam otomatik olarak yapılabilmektedir ama işlemin aslı esas olarak değişmemiştir. Kağıtların arasındaki kalite farkını kullanılan lifin türü, lapanın hazırlanışı, içine katılan malzemeler, kimyasal veya mekanik metotlar belirler. Her ne kadar liflerin elde edilmesinde ağaçlar ana kaynak ise de özellik taşıyan kağıtların yapılmasında günümüzde sentetik lifler de kullanılmaktadır.

29 Kasım 2012 Perşembe

Kağıdı İsraf Etme, Doğayı Tüketme.


Mustafa BABAL'ın son yazısı: NAYLON POŞETLER

Yirmi yıl önce çöpe atılan kağıt torbalar ve file şimdi çevre dostu ilan edildi.

Alışverişte naylon poşet kullanımı 1980’lerin sonunda başladı. O zamanlar bir modernlik göstergesi gibi kabul görüp hızla yaygınlaştı. Pazar çantaları ve filelerin yerini aldı.
  


Bugün Türkiye’de bir kişi haftada ortalama 6, yılda 312 poşet kullanıyor. Bu poşetler en iyi tahminle 100 yılda, daha dayanıklıları ise 400 yılda hatta 1000 yılda yok oluyor. Bu sayı ile yola çıkarsak derelerimizin ve denizlerimizin ne kadar sürede ne hale gelebileceğini tahmin etmek hiç zor değildir.

   Dünya ülkeleri hem çevreye hem de sağlığa zarar veren naylon poşetleri artık yasaklamaya başlamıştır. Türkiye de bu konuda öncü ülkelerden olmalıdır.

   Avrupa’nın en çok naylon torba kullanıldığı ülkelerinden biri olan İtalya’da yasa çıkarılarak, alışverişlerde kullanılan naylon torbalar yerine doğada çözünebilen kumaştan ya da kağıttan torbalar kullanılması zorunluluğu getirildi. Naylon torbaların yasaklanması, geri dönüşüm sorumluluğu ve çevre kirliliğine karşı mücadele açısından çok önemli bir adımdır. Kamuyu, geri dönüşümlü ve doğal torbalar kullanması konusunda bilinçlendirme çalışmaları da kesintisiz olarak sürdürülmelidir.

  Daha temiz dünyamız için el ele….

Kağıt Hakkında...



Bilgisayarların kağıtları taş devrine geri göndermeleri gerektiği düşünülürdü. Kağıt kullanımı olmayacak ve sadece e-posta kullanılacaktı. Ama öyle olmadı... Gelişen teknolojiyle birlikte yazıcılar, fakslar ve fotokopiyle her zamankinden daha fazla kağıt kullanmaya başladık. Kişi başına düşen kağıt tüketimi, bir ülkenin gelir ve kültür seviyesini belirlerken günümüzde bunun tam tersi olması gerekir. Kağıdın değerini kavrayabilen toplumlar malesef ki bunu göz ardı ediyor. Bu Türkiye gibi kağıt tüketimi ihtiyacının yarısından fazlasını yurtdışından temin etmek zorunda olan ülkelerde bunun için de her yıl ortalama 700-750 milyon dolar harcandığını bilmemiz gerekmektedir. Ayrıca 1 ton 1.sınıf kağıt üretebilmek için 2400kg ağaç, 440.000Lt su ve 7600 kwh elektrik kullanılır. Bunlara ek olarak kağıt üretiminde yüksek miktarda kimyasal kullanılır tüm bunlar düşünüldüğünde doğal kaynakların korunması çok daha önemli bir hal alır. Geri dönüşüm işlemi yeterli bir tasarruf yöntemi olmamakla birlikte yeni kağıt üretiminin 1/3 kadar enerji gerekir. Tüketimin minimuma indirilmesi bulunabilecek en uygun çözümdür. E-fatura kullanmak, gereksiz fotokopi, faks ve yazıcı çıktısı almamak, kağıt havluları ihtiyaç kadar kullanıp israfı önlemek gibi küçük değişimlerle büyük bir farklılık yaratılabilir. Unutmayalım ki; gelecek nesillere yeşil bir doğa ve kağıt üretiminde dışarıya bağlı olmayan bir ülke bırakmak bizim elimizde...

Kağıt Üretimi


"Çevreci ol, ağacı koru, israf edilen kağıtla gelmesin dünyanın sonu!"