3 Aralık 2012 Pazartesi

Plastik poşetler ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor…



Plastik poşetlerin doğada yok olmalarının 400 ile 1000 yıl sürdüğü ve hem bozulmalarındaki uzun süre hem de kullanım miktarının fazlalığı nedeniyle çevre kirliliğinin en büyük nedenleri arasında sayıldığı, ayrıca tüketiciler tarafından kontrolsüz kullanılan plastik poşetlerin, canlıların besin zincirlerini olumsuz etkilediği ve ekolojik dengenin bozulmasına sebep olduğunun vurgulandığı önergede; çevreye zararlı bu poşetlerin kullanımının bugüne kadar ABD, Fransa, Hindistan, Tayvan, İrlanda, Kenya, Güney Afrika gibi pek çok ülkede yasaklandığı dile getirilerek, şöyle denildi:
”Plastik poşet yerine, bezden üretilen çok kullanımlık torbalar ve fileler veya poşet kullanılmalı, mutlak hallerde ise, aynı işlevi gören ve şekil olarak benzemesine rağmen 24 ayda çözünüp, çok daha az çevre sorununa yol açan biyolojik poşet kullanımı teşvik edilmelidir. Bu poşetler, mikroorganizmalar, nem, güneş ışığı, ısı ve oksijenin etkisiyle bulunduğu ortamlarda iki yılda parçalanıp, biyolojik olarak çözünmekte, doğayı daha az kirletmektedirler.”

Plastik poşetlerle ilgili bazı gerçekler



İstanbul'da her gün 10 bin ton çöp toplanıyor. Bunun bin tonu plastik.
Kadıköy'de her gün 600 ton çöp toplanıyor. 60 tonu plastik poşet.
Türkiye'de bir kişi ortalama bir yılda 312 adet poşet kullanıyor.
ABD' de San Francisco kentinde plastik poşet kullanımı yasak. Los Angeles'da ise temmuz 2010 tarihi itibariyle plastik poşet kullanımı yasaklanıyor.
Fransa'da da plastik poşet kullanımı yasak.
İrlanda'da her plastik torba kullanımına 20 cent vergi uygulanıyor.
Ruanda'da her tür plastik torbanın kullanımı da iki yıldır yasak.

Plastik torbalar kuşları ve yaban hayatı tehdit ediyor.



Plastik torbaların deniz kuşlarını, deniz memelilerini ve balkları öldürdüğü bilinen bir gerçek. Balıklar, kaplumbağalar, balinalar, yunuslar plastik poşetleri deniz anası zannedip yedikleri için boğulmaları ya da açlıktan ölmeleri gerçeği bir yana, karada da aynı şekilde geyikleri, kuşları yani her türlü hayvanı öldürme kapasitesi vardır. 


Plastik torbalar drenajları bloke edip, sellere de sebep oluyor.
Bazı fotograflara bakın - torbalar göreceksinizz suların akmasına izin vermeyen. tek sebep değil elbetteki, ama dere yatağına yapılmış olması ve altyapı sorununun yanında bir de torbaların akmak isteyen suya karşı gelip baraj görevini üstlenmesi de bir etken.

Hatta, 2005 yılında 1000'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan Hindistan, Bombay'da ve Bangladeş'te yaşanan sel baskınlarından sonra ülkelerde plastik torba kullanımı yasaklanmıştır.

Görüntü: Mumbai Waste Beach / Hindistan(2005 selinden sonra)